Wat is fysiotherapie?

Het menselijk lichaam is een verbazend knap en goed georganiseerd geheel van spieren, botten en gewrichten waar we dagelijks op moeten kunnen rekenen. Lopen, staan, springen, bukken, het zijn vaak volkomen vanzelfsprekende bewegingen. Dat bewegen niet zo vanzelfsprekend is, beseft u pas als u ergens last van krijgt. Als het lichaam even niet meewerkt.

Degene die daar alles van afweet, is de fysiotherapeut: de specialist in beweging.

Bij hem of haar kunt u terecht voor de behandeling van klachten, maar ook om (ergere) klachten te voorkomen.

Doel van fysiotherapie Behandeling door een fysiotherapeut kan verschillende doelen hebben:

- verbeteren van het bewegend functioneren
- het in stand houden ervan
- voorkomen van nieuwe klachten
- soms begeleiding om met een beperking te leren leven
- helpen weer aan het werk te gaan
- preventieve gezondheidszorg

Fysiotherapie voor wie?

Jaarlijks gaan zo’n 2,5 miljoen mensen, jong en oud, naar ongeveer 16.000 fysiotherapeuten. Omdat ze klachten hebben vanwege hun houding of omdat een beweging problemen oplevert. Het kan gaan om:

- sportblessures
- klachten opgedaan tijdens het werk
- klachten als gevolg van een ongeval of ziekte
- een ‘verkeerde’ beweging
- veroudering van het lichaam.

Uw fysiotherapeut adviseert, behandelt en begeleidt u, zodat u weer zo goed mogelijk uw dagelijkse leven kunt voortzetten. Gewoon boodschappen doen, op een verantwoorde manier sporten, weer aan het werk of, als u in een instelling verblijft, zelfs eerder naar huis. U leert hoe u door verantwoord te bewegen verdere problemen kunt voorkomen of beperken.

Specialist in beweging

Afhankelijk van uw situatie gaat u naar een fysiotherapeut in:

- een eigen praktijk
- een zorginstelling (ziekenhuis, revalidatiecentrum, verzorgingshuis of verpleegtehuis).

In een enkel geval komt de fysiotherapeut bij u thuis. Een behandeling duurt ongeveer een half uur per keer. Bij de eerste afspraak vormt de fysiotherapeut zich een zo volledig mogelijk beeld van uw klachten, door u eerst te onderzoeken en vragen te stellen. Dan kan de fysiotherapeut samen met u een behandelplan opstellen. Dit is maatwerk. Wel werken veel fysiotherapeuten met vaste richtlijnen als basis, maar uiteindelijk is elke mens weer anders. Elke klacht is anders en elk lichaam reageert anders.

Oefentherapie

Een belangrijk onderdeel van de behandeling is oefentherapie om:

- de bewegingsmogelijkheden van gewrichten te beïnvloeden
- spierkracht te vergroten
- om een betere houding aan te leren
- een beter evenwicht te realiseren
- een betere ademhalingstechniek te leren
- te ontspannen.

Als onderdeel van de behandeling doet u zelf oefeningen thuis. Deze worden toegespitst op uw situatie en mogelijkheden. Het gaat erom dat u zich ervan bewust wordt wat de beste manier van bewegen is en vertrouwen krijgt in uw lichaam.

Actief samenwerken en communiceren

Ter ondersteuning van de oefentherapie kan de fysiotherapeut ook gebruik maken van massage en fysiotechniek. De fysiotherapeut geeft ook preventief advies en voorlichting. Door gerichte begeleiding leert u voldoende en verantwoord te bewegen. Zo wordt u zich ervan bewust wat wel goed is en wat problemen veroorzaakt. Dit om herhaling of verergering van uw klachten te voorkomen. Daar bent u natuurlijk op lange termijn het meest bij gebaat. Het doel is dat u weer zoveel mogelijk zelfstandig kunt doen. Het is heel belangrijk dat u zelf meewerkt aan het verminderen van uw klachten door:

- oefeningen te doen
- goed aan te geven wat u voelt en uitleg te vragen wanneer iets niet duidelijk is.

Goede communicatie tussen u en uw fysiotherapeut draagt bij aan uw herstel.